Elokuvamainoksia keksipaketeissa: Nykypäivän elokuvamarkkinointia

Elokuvamarkkinointi viittaa elokuvien mainontaan ja promootioon. Elokuvastudioissa ja elokuvien esitys- ja levitysfirmoissa on yleensä markkinointiin erikoistunut osasto, joka hoitaa mainnonnan ja promootion.

Elokuvamarkkinoinnilla on suuri vaikutus elokuvan menestymiseen ja lipunmyyntiin. Yleisön päätös katsoa tietty elokuva perustuu mainonnan tarjoamiin tietoihin. Mikäli ihmisillä ei ole tätä alustavaa tietoa, he jättävät elokuvan suurella todennäköisyydellä katsomatta – etenkin, jos kyseisellä elokuvalla ei ole jo olemassaolevaa katsojakuntaa esimerkiksi kirjojen kautta. Esimerkiksi Harry Potter -elokuvilla oli jo hyvät lähtökohdat kirjojen menestyksen ansiosta.

Juurikin ylläolevien perusteiden vuoksi on ymmärrettävää, että elokuva-alan markkinointibudjetit ovat nousseet viimeisien vuosien aikana taivaisiin. Elokuvamarkkinointi blockbuster-elokuville saattaa kustantaa jopa puolet elokuvan tuotannon kokonaisbudjetista. Suurin osa markkinoinnista perustuu Motion Picture Association of American mukaan kaapelitelevisio-, radio-, lehti-, ja mainostaulumainontaan.

Markkinointistrategioita on monenlaisia, trailereista lehdistötilaisuuksiin ja mainostauluista aina talkshow-haastatteluihin. Suosittua on myös yritysten välinen yhteistyö, jossa tiettyä elokuvaa voidaan mainostaa toisen yrityksen tuotteissa, esimerkiksi keksipaketeissa. Moni meistä on luultavasti kiinnittänyt huomiota kyseisiin tapoihin mainostaa elokuvia, mutta harva meistä tietää, kuinka yleistä ja olennaista elokuvamarkkinointi on elokuvatuotannolle ja elokuvan menestykselle!